Hienoihin juhliin kuuluu malja kuohuvaa

Kansanedustaja Mikael Jungner ehdotti viime viikolla, että itsenäisyyspäivän linnanjuhlissa ei tulisi tarjoilla alkoholia. Ehdotus on ymmärrettävästi saanut paljon vastustusta. Niin sai muistaakseni osakseen myös joskus vuosia sitten Espoon vihreiden keskuudessa heittämäni ajatus alkoholitarjoilujen lopettamisesta kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa. Jungner selittää ehdotustaan myös sillä, että raittiit linnanjuhlat nostaisivat kissan pöydälle. Siis alkoholin käytön ja sen haitat. Keskustelun herättäjänä on selvästi toiminut jo ehdotuskin.

Eiväthän yhdet alkoholittomat juhlat alkoholin liialliseen käyttöön liittyvää syrjäytymistä poista. Ja pitäähän hienoissa juhlissa olla malja kuohuvaa. Ruben Stillerin mielestä eliitin esimerkki alkoholittomuudesta saisi rahvaan todennäköisesti juomaan entistä enemmän. En voi olla pitämättä Stillerin kirjoituksesta. Mutta silti haluaisin kokeilla alkoholittomia juhlia.

Mitä haittaa olisi alkoholittomista linnanjuhlista? Muistan vuosien takaa erään työkaverin, jolta kysyttiin, miksi hän ei juo. Vastaus oli: ”Miksi joisin?”. Miksi ylipäänsä pitäisi olla alkoholitarjoilua kaupunkien tai valtion järjestämissä tilaisuuksissa? Muuta kuin siksi, että niin on juhlissa tapana. ”Kyllä se kuuluu asiaan olla tervetuliaismalja kuohuviiniä.”  Entä jos niin ei olisikaan tapana?

Alkoholittomat juhlat eivät poista alkoholin aiheuttamia ongelmia ja syrjäytymistä, mutta ne voisivat olla pieni askel kulttuurin muutoksessa. Haluan tapakulttuurin, jossa

  1. Juhlat voivat olla viimeisen päälle hienot ja/tai hauskat ilman tippaakaan alkoholia.
  2. Alkoholittomuus on ihan tavallista, joten…
  3. ..sitä ei tarvitse selitellä.
  4. Alkoholiongelmien kanssa kamppailevalle ei tyrkytetä alkoholia, eikä varsinkaan painosteta sen käyttöön.
  5. Alkoholittomia juomia on tarjolla aina siellä missä alkoholillisiakin, ja ne on valittu yhtä huolellisesti tilaisuuteen sopiviksi.

Jos presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton tai kaupunginjohtajan kekkereiden pitäminen alkoholittomina edistäisi vähänkin yleisen tapakulttuurin muutosta kuvaamaani suuntaan, se olisi kokeilemisen arvoista. Odotan innolla pääseväni kateellisena katsomaan televisiosta, miten juhlavieraat kilvan kehuvat alkoholittoman linnan boolin herkullisuutta.

2 vastausta artikkeliin ”Hienoihin juhliin kuuluu malja kuohuvaa

  1. Itse annosteltava booli on se, joka aiheuttaa ongelmia juhlissa, eivät tervetuliaismaljat. ”Oikea” ratkaisu olisi boolin korvaaminen alkoholittomalla. Alkoholitarjoiluksi riittää hyvin tervetuliaismalja, sekä kahvin kanssa nautittava konjakki-, likööri- tai punssilasillinen. Niistä ei pääse kukaan humaltumaan liiaksi.

  2. Kevat ja kesa ovat juhlan aikaa. Oli kyseessa vappupiknik, lakkiaiset tai kesahaat, juhliin kuuluu olennaisena osana maljojen nostaminen. Kun juhlavieraiden joukossa on alaikaisia, raskaana olevia, muuten vain raittiita ja autoilijoita, tarjoa myos alkoholiton vaihtoehto kilistelyyn.