Kuka on Henna Ruusu?

Etusivu -- Ihminen -- Ajatuksia -- Yhteyksiä


77
Henna Ruusu

Vihreät ehdokkaat Espoossa nro. 2-101

Minusta ja vähän muustakin:

Perhe ja koti (muutettu 9.10.2004)

Harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita (muutettu 9.10.2004)

Usko ja uskonnonvapaus (9.10.2004)

Elänkö ekologisesti? (9.10.2004)


muutettu 9.10.2004

Perhe ja koti

Perheeseeni kuuluu 4-vuotias lapseni Tarmo ja 29-vuotias mieheni Reino. Tarmo syntyi vuoden 1999 viimeisenä päivänä. Hän käy hoidossa Postipuun päiväkodissa, jänösten ryhmässä.

Kun Tarmo oli alle 3-vuotias (lue: kun saimme kotihoidontukea), hoidimme häntä kotona, vuoroin mieheni kanssa. Opiskelimme osa-aikaisesti ja järjestimme menomme niin, että aina jompi kumpi oli Tarmon kanssa. Hallituksen esittämät opintoaikojen rajaukset kuulostavat kyllä hulluilta näin perheellisen opiskelijan näkökulmasta.

Asumme Espoon Leppävaarassa Postipuuntiellä, Espoonkruunun vuokratalossa. Ehkä tätä paikkaa voisi kutsua myös Postipuunmäeksi tai Puustellinmäeksi tai Mäkkyläksi. Talo on oikein mukava, ainoastaan hissin puute joskus harmittaa. Kun Tarmo oli vauva asuimme Otaniemessä viidennessä kerroksessa ilman hissiä ja se oli näin jälkikäteen ajatellen aika rankkaa. Mutta kaikkeen tottuu.

Sivun alkuun
Etusivulle


muutettu 9.10.2004

Harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita

Tärkein harrastukseni taitaa olla yhdistystoiminta. En varmaankaan edes muista, minkä kaikkien yhdistysten jäsen olen. Hallituksen jäsen olen tällä hetkellä (muistaakseni) vain Sulevissa ja Teekkarivanhemmissa. Jos tulen valituksi kaupunginvaltuustoon, se varmaankin vie huiman osan vapaa-ajastani ja täytyy vähentää muita juttuja.

Luen mielelläni. Se on mukava harrastus, koska sitä voi tehdä lähes missä vain ja milloin vain, kun aikaa sattuu olemaan. Käsitöitä teen silloin tällöin. Jos olisi aikaa, tekisin itse enemmän vaatteita Tarmolle ja itselleni. Tällä hetkellä haaveilen erityisesti pitkästä hameesta (niitä saa kaupasta niin huonosti) itselleni. Yleensä kyllä kirpputorilta saa vaatteet halvemmalla kuin itse tehden. Joskus piirrän ja joskus yritän taitella origameja paperista. Haaveilen myös joskus ehtiväni kirjoittaa ja/tai piirtää ihan oikean kirjan.

Liikuntaa harrastan aivan liian vähän. Kesällä liikun pyörällä kohtalaisesti, mutta talvella liikuntani rajoittuu lähinnä kotitalon portaisiin (hissin puutteessakin on omat hyvät puolensa).

Kiinnostuksen kohteita

Minua kiinnostavia asioita noin muuten ovat mm. tekniikan etiikka ja yhteiskuntaetiikka, ympäristöasiat, kristinusko, uskonnon ja teknologian suhde, uskonnon ja politiikan suhde ja teknologian ja politiikan suhde.

Osaa näistä opiskelen virallisemmin ja osaa enemmän omaksi huvikseni. Osasta näistä en tiedä vielä paljon mitään, mutta toivon joskus ehtiväni perehtyä edes jollain lailla.

Sivun alkuun
Etusivulle


9.10.2004

Usko ja uskonnonvapaus

Olen kristitty. Uskon, että Jeesus Kristus on ristinkuolemallaan sovittanut minun syntini - ja koko maailman.

Olen ollut evankelis-luterilaisen kirkon jäsen 15-vuotiaasta. En ole neljässätoista vuodessa ehtinyt tulla täysin pesunkestäväksi luterilaiseksi, mutta sen verran olen kirkkoon ja sen oppiin jo kiintynyt, että sopeutuminen johonkin toiseen kirkkoon olisi varmasti sekin vaikeaa. Luterilaisessa kirkossa on kuitenkin yleensä eniten tilaa erilaisille näkemyksille.

Hieman uskontoa ja politiikkaa

Uskonnollinen vakaumukseni tietenkin antaa osaltaan arvopohjan sille, mitä pidän oikeana ja hyvänä. Tietyllä tavalla haluan kuitenkin pitää erillään yhteiskunnan ja uskonnon, ainakin päätöksenteossa. Pidän parhaana ottaa yhteiskunnallisten päätösten pohjaksi sellaiset arvot, joita voidaan perustella muutenkin kuin yhden uskonnon pyhillä kirjoituksilla.

Uskonnon- ja mielipiteenvapaus on minulle tärkeä asia. Haluan, että omaa vakaumustani kunnioitaan, ja siksi haluan, että myös kaikkien muiden vakaumuksia kunnioitetaan.

Kunnan toiminnassa täytyy tietenkin kunnioittaa jo lainkin perusteella uskonnollisia vakaumuksia. Uusi uskonnonvapauslaki tosin mahdollistaa sen, että koulussa uskontoa opettaa henkilö, joka ei ole kyseisen uskontokunnan jäsen. Haluan Espooon osoittavan kunnioitusta uskonnollisille yhdyskunnille sen verran, että opettajina käytettäisiin vain sellaisia henkilöitä, joita myös kyseinen uskontokunta pitää sopivina tehtävään.

Vakaumukseen pohjautuvien tapojen ja sääntöjen noudattaminen tulee olla mahdollista, vaikka ne joidenkin muiden mielestä olisivatkin hullunkurista, vääriä tai peräti haitallisia. Ellei kyse ole toisten vahingoittamisesta tms. Myös ei-uskonnolliset vakaumukset ovat yhtä arvokkaita kuin uskonnolliset. Esimerkiksi vegaaneille on tarjottava kouluissa heidän etiikkansa mukaista ruokaa.

Lopuksi pientä Raamatun väärinkäyttöä poliittisiin tarkoituksiin:

21 Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: "Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?"

22 "Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa", vastasi Jeesus.

Matt.18:21-22

Sivun alkuun
Etusivulle


9.10.2004

Elänkö ekologisesti?

Vihreiden äänestäjiä kiinnostaa usein kysymys, ovatko ehdokkaat ottaneet omassa elämässään ympäristöasiat huomioon.

En elä lainkaan niin ekologisesti, kuin haluaisin. Mutta yritän.

Pyrin kaupassa käydessäni välttämään kaukaa tuotua, paljon pakkausjätettä tuottavaa ja pakasteita. Pyrin suosimaan luomua ja kasvisruokaa. Lajittelen jätteet. Jotain on kuitenkin pakko syödä, ja olen aika huono suunnittelemaan ruokalistaa etukäteen. Liian usein ostan lopulta kiireessä ylipakattuja eineksiä tai ulkolaisen pakastapitsan. Vaikka pyrinkin suosimaan kasvisruokaa, olen vielä kaukana kasvissyöjästä. Ehdottomassa boikotissa ovat broileri (koska broilereita kohdellaan niin huonosti) ja Nestlen tuotteet. Muuten en ole hirveän ehdoton.

Olen liian laiska etsimään mistään kovin kaukaa ruokaani. Eikä olisi kovin ekologistakaan hakea ruokaa ympäri maakuntia. Valtaosa kansasta ostaa varmasti jatkossakin ruokansa kaupoista. Ympäristöystävällisten tuotteiden täytyy olla tavallisissa kaupoissa ja jätteiden kierrätyspisteiden kotikulmilla, jotta suuri yleisö jaksaa niitä käyttää. Eniten ympäristön tilaan kuitenkin vaikuttaa se, mitä enemmistö tekee.

Vaatteet löytyvät usein kirpputorilta. Vanhojen vaatteiden korjaaminen on niitä asioita, joihin ei tunnu riittävän aikaa silloin kun tarvitsisi. Jotakin silloin tällöin saan korjattua: viimemmäksi paikkasin vanhoja pikkuhousuja :).

Olen aika huono laittamaan kiertoon vanhoja tavaroita ('ehkä sitä vielä joskus tarvitaan'). Toisaalta olen aika huono jättämään kaupan hyllyyn jotain, mitä oikeasti haluan. Pyrin siksi pitkittämään uuden ostamista ja ostamaan kestävää ja laadukasta, kun ostan. Kirjat ovat erityisen heikko kohta: niitä ostan varsinkin alennusmyynneistä, kirpputoreilta ja kirjastojen poistomyynneistä.

Tarmolla käytimme lähes pelkästään kangasvaippoja. Kuukautissuojina käytän Mooncupia ja kangassiteitä. Mukavuudessa ne päihittävät mielestäni mennen tullen kertakäyttöiset. Suosittelen!

Perheellämme ei ole ollut omaa autoa. Liikumme julkisilla ja polkupyörällä ja kävellen. Polkupyörään on peräkärry Tarmoa varten. Se on myös tavaroiden kuljettamiseen varsin kätevä. Nyt saamme ehkä käyttöömme appiukon vanhan autonromun, kun hän vihdoinkin vaihtoi uudempaan. Toivottavasti sillä ei tule ajeltua ihan turhia matkoja.

Ehkä tämä antaa jonkinlaisen kuvan elämäntapojeni ympäristökuormituksesta. Pieniä asioita. Siitä olen lähes neuroottinen, että kattilassa on oltava kansi, kun jotain keitetään, ettei lämpöä mene ihan hukkaan :)

Sivun alkuun
Etusivulle

Etusivu -- Ihminen -- Ajatuksia -- Yhteyksiä


henna.ruusu@vihrealiitto.fi
Sivua muutettu viimeksi 9.10.2004